Από τη βιβλιοπαρουσίαση του “Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής” στην Καρδίτσα

Με την παρουσία αρκετών Καρδιτσιωτών έγινε το πρωί της Κυριακής η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «1919-1922. Απεσταλμένοι των ισχυρών, για τη Μεγάλη Ιδέα. Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής. Κείμενα για τη Μικρασιατική εκστρατεία και την προσφυγιά» που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ και το blog ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ.

Το βιβλίο, μια συλλογική προσπάθεια με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επιχειρεί να απαντήσει σε απόψεις που κυκλοφορούν πάνω στο ζήτημα. Όπως αναφέρθηκε, στόχος δεν είναι να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, αν και αναπόφευκτα αγγίζει και αυτήν την πλευρά. Το βιβλίο είναι κατά βάση πολιτικό, επιχειρεί μια πολιτική αποτίμηση της περιόδου και των γεγονότων και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην σύνδεσή τους με το σήμερα, από την πλευρά όμως των λαών και των πραγματικών συμφερόντων τους, που είναι αντίθετα τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Γιατί είναι βέβαιο πως η περίοδος εκείνη είναι πολύ διδακτική πάνω σε τέτοια ζητήματα, που είναι ακόμα επίκαιρα.

Η έκδοση περιλαμβάνει 15 κείμενα που καλύπτουν αρκετές πλευρές των γεγονότων. Τις πολιτικές και πολεμικές εξελίξεις, τους μύθους και τις αλήθειες, τόσο πριν, όσο και μετά το ’22, το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, την ανταλλαγή πληθυσμών και τους μη ανταλλάξιμους, τη στάση της Σοβιετικής Ρωσίας, το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα των Παλαιών Πολεμιστών, αλλά και την επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στη λογοτεχνία. Επίσης, βιωματικές αφηγήσεις απογόνων προσφύγων από την Τούμπα, την Ευκαρπία και τα Χανιά και μια μελέτη πάνω στους εργάτες πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας. Τέλος, μια τοποθέτηση του ΚΚ Τουρκίας Μ/Λ πάνω στην ανάπτυξη του κεμαλισμού. Την έκδοση συμπληρώνουν δυο παρατήματα, ένα χρονολόγιο των βασικών γεγονότων και ορισμένα κείμενα της εποχής, και αρκετό φωτογραφικό υλικό.
Οι εισηγητές Κώστας Βλαχόπουλος, Φένια Λέκκα, Κώστας Μιχαλάκης και Δημήτρης Παυλίδης, αναφερόμενοι στο βιβλίο καταπιάστηκαν όχι μόνο με ζητήματα «ιστορικά» αλλά και με τα σημερινά επίδικα: Με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους ισχυρούς της γης που και σήμερα κανοναρχούν τις εξελίξεις στη περιοχή, με την αστική τάξη που βαφτίζει «σωστή πλευρά της ιστορίας» την υποτέλεια και την εξάρτηση, με τις ΑΟΖ και τα «οικόπεδα» στις εσχατιές της Μεσογείου που αντικατέστησαν τα τότε αστικά ιδεολογήματα της «Μεγάλης Ιδέας» και της «Κόκκινης Μηλιάς» κ.α. Κυρίως όμως αναφέρθηκαν και στα συμφέροντα των λαών ένθεν και ένθεν του Αιγαίου που όπως τότε έτσι και σήμερα έχουν κάθε συμφέρον να μην συρθούν πίσω από τους τυχοδιωκτισμούς και τις μωροφιλοδοξίες των αστικών τους τάξεων, να εναντιωθούν στους ιμπεριαλιστές και τους εκατέρωθεν εθνικισμούς και να ανοίξουν το δικό τους δρόμο. Το δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας της αλληλεγγύης και της προκοπής των λαών.

Πηγή: http://aristerastikarditsa.blogspot.com/2023/01/1919-1922.html

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%
    elGreek