14 Ιανουάριος
Βιβλιοπαρουσίαση: Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής 1919-1922
18:30
Μουσείο Τσιτσάνη
Free

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και οι εκδόσεις “Εκτός των Τειχών” παρουσιάζουν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 6:30μμ στο μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα το βιβλίο:

«1919-1922
Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής
Απεσταλμένοι των Ισχυρών, για τη Μεγάλη Ιδέα
Κείμενα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την προσφυγιά»

Σαράντα μήνες κράτησε η Μικρασιατική Εκστρατεία, από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάη του 1919, μέχρι την καταστροφή της πόλης τον Σεπτέμβρη του 1922.

Σ’ αυτούς τους σαράντα μήνες έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο φανερό πως όταν οι λαοί δεν αντιστέκονται στα σχέδια των αστικών τάξεων που τους διαφεντεύουν και των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν αυτές, μπορεί να συρθούν σε επικίνδυνες περιπέτειες και να πληρώσουν αβάσταχτο τίμημα με αίμα, προσφυγιά, δυστυχία και ξεριζωμό.
Παίρνοντας αφορμή από τα εκατοντάχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να προσεγγίσει όσα έγιναν στα πεδία των μαχών, στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά της Μικρασίας, στα καραβάνια των ξεριζωμένων και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις έπαιξαν τις τύχες χωρών και λαών, με τη συνεργασία των πρόθυμων, μωροφιλόδοξων αστικών τάξεων.
Για το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα και τα διδάγματα της πιο αιματηρής ίσως σελίδας της ελληνικής ιστορίας θα μιλήσουν οι:
Αθανασία Τσιοτινού, Φιλόλογος, Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης»
Δημήτρης Παυλίδης και Κώστας Βλαχόπουλος, επιμελητές της έκδοσης
Κώστας Μιχαλάκης, μέλος της συγγραφικής ομάδας.

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Ημερομηνία 14 Ιανουάριος 2023.
Ώρα 18:30
Μέρος Μουσείο Τσιτσάνη
f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%
    elGreek