Το περιοδικό “Αντίθεση” διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Συμμετέχουν:
– ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΣ, Εκπαιδευτικός, συγγραφέας: «Σχήματα ερμηνείας και η διερώτηση για μία επανάσταση που δεν ολοκληρώθηκε»
– ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Συγκρίνοντας την Ελληνική με τις άλλες Βαλκανικές Επαναστάσεις»
– ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ, Φιλόλογος-ιστορικός: «Οι προβολές του 1821 στο ΕΑΜ»
– ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ, Ιστορικός, διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: «Γυναίκες και επανάσταση 1821»
Συντονίζει ο Δημήτρης Παυλίδης. 20 Μαρτίου 2021, 7:00 μ.μ.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια αντι-ηρωική, αποστειρωτική προσέγγιση στην ιστορία της επανάστασης του 1821, που «αποκαθιστά» ιστορικά την εξάρτηση της χώρας και αναβαθμίζει το ρόλο της αστικής της τάξης σε μια μυθολογική, μεγαλοϊδεατική αφήγηση του χιλιόχρονου, και βάλε, έθνους και της παλιγγενεσίας του. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε στο δίλημμα “κοσμοπολιτισμός ή εθνικισμός”.
Και όχι μόνο για το ’21! Γιατί πρόκειται για τον Ιανό του σημερινού ραγιαδισμού. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ερμηνεία που, ξεπερνώντας αυτό το δίλημμα, μπορεί να θέσει προς εξέταση και επανεξέταση διαστάσεις, πλευρές και εκτιμήσεις για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού.
Ο λαός, όμως, για να μπορέσει να τιμήσει τα κομμάτια της ιστορίας και της επαναστατικής παράδοσης που του ανήκουν και δεν ανήκουν στην αστική τάξη -αυτή είναι η έννοια της γιορτής από τη σκοπιά της λαϊκής υπόθεσης- πρέπει να γίνει δημιουργός ιστορίας, να επιχειρήσει ξανά ως υποκείμενο και αντικείμενο της δικής του εξιστόρησης…