Από τη βιβλιοπαρουσίαση του “Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής 1919-1922”

Στην προσφυγογειτονιά της Ν. Φιλαδέλφειας έκανε την επίσημη πρώτη του το νέο βιβλίο των εκδόσεων Εκτός των Τειχών, μια συλλογική συγγραφική προσπάθεια με αφορμή τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Πλαισιωμένη από μουσικές και εικόνες της Μικρασίας, ήταν μια εκδήλωση πλούσια, αντάξια με τον πλούτο του βιβλίου.

Όντας τυχεροί να έχουμε τέσσερις από  τη συγγραφική ομάδα  στο πάνελ καθώς και την επιμελήτρια του βιβλίου στην παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι μπήκαν στο πνεύμα του βιβλίου, ενός βιβλίου που επιχειρεί να προσεγγίσει –πάντα μέσα από τα ιστορικά γεγονότα- με πολιτική σκέψη και άποψη την περίοδο εκείνη, αλλά και να τη συνδέσει με τα γεγονότα και τις εξελίξεις  του ταραγμένου 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας. Να αναδείξει την καταστροφή και τις συμφορές των λαών όταν τις τύχες τους αφήνουν να τις διαφεντεύουν οι ισχυροί της γης, με ενεργούμενα τους βαθιά εξαρτημένους αστούς πολιτικούς στις χώρες τους. Να καταδείξει επίσης πόσο ξεστρατίζουν οι λαοί από τα δικά τους πραγματικά συμφέροντα και ανάγκες, όταν ταυτίζονται με τον κάθε λογής και εποχής μεγαλοϊδεατισμό, μπαίνοντας στη δίνη της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού.

Με αναφορά στα περισσότερα από τα 15 κείμενα του βιβλίου – που καλύπτουν πολύπλευρα τα γεγονότα-  η παρουσίαση έθιξε ιδεολογικούς μύθους και ιστορικές «βεβαιότητες», κατά κανόνα επιβεβλημένες από την κυρίαρχη ιδεολογία, ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική στόχευσή της, με έμφαση στις συνθήκες και εξελίξεις στις δυο όχθες του Αιγαίου. Έγινε επίσης φανερό πόσο επίκαιρα είναι σήμερα τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε,  για να δούμε καθαρά ποιοι οι φίλοι και ποιοι οι πραγματικοί εχθροί  και –κυρίως- για να καταφέρουμε έτσι να αποτρέψουμε ένα νέο αιματοκύλισμα των λαών στο βωμό των συμφερόντων των ισχυρών.

Ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο και να γίνει ένα ακόμα εργαλείο και αέρας στα πανιά όλων που παλεύουν για ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα, κόντρα στους μύθους που  μας φορτώνουν οι άρχουσες τάξεις, ενάντια στην εξάρτηση, τον εθνικισμό και τον πόλεμο!

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%
    elGreek